Έξι μέτρα για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας

04/12/2015

Με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, Ιωάννης Φωτιάδης και ο γραμματέας του σωματείου, Θεόδωρος Μωϋσίδης επισημαίνουν ότι «θα πρέπει -χωρίς καθυστερήσεις- να δοθούν από την Πολιτεία σοβαρά κίνητρα για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ιδιαίτερα δε, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας». Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνουν, «είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να δοθεί άμεσα λύση στα τεράστια πρόβλημα από την συνεχόμενη πτωτική πορεία της χώρας μας». Και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Μείωση του ΦΠΑ 3,6% στην κατασκευή, καθώς ο χαμηλός συντελεστής θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στα έσοδα.
  2. Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή αύξηση των εισφορών (σ.σ. η διοίκηση του ΣΕΜΑΣ υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές).
  3. Ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις επενδύσεις.
  4. Άμεση μείωση των φόρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών
  5. Επιδότηση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  6. Οριστική βιώσιμη λύση στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια δεδομένου ότι αυτά έχουν χορηγηθεί σε περιόδους οικονομικής ευημερίας.