Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο οι επιχειρήσεις του κλάδου μας

27/01/2016

Την αγωνία των επιχαρημσπών και ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου εκφράζει το ΣΕΜΑΣ (Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου) με επιστολή του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ) επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει -«οργανωμένα, με στρατηγική και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις»- ο σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το ΣΕΜΑΣ, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ και τώρα τον υφεσιακό "τυφώνα"».

Και προς αυτή την κατεύθυνση το ΣΕΜΑΣ διεκδικεί:

  • Σταθερότητα, βιωσιμότητα και μέλλον για τις επιχειρήσεις με πραγματικά αναπτυξιακά μέτρα.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για διατήρηση ή και δημιουργία θέσεων εργασίας, για επενδύσεις, για εκσυγχρονισμό και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
  • Εξορθολογισμό των έμμεσων φόρων (ΟΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης).
  • Ασφαλές συνταξιοδοτικό καθεστώς, χωρίς ακρνισδιασμούς και μέριμνα για τους ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Απαλλαγή των βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την καταβολή του ΕΝΟΙΑ, όπως ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ με το νόμο 4021/2011.
  • Οριστική βιώσιμη λύση στα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια δεδομένου ότι αυτά έχουν ληφθεί σε περιόδους οικονομικής ευημερίας.
  • Ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις επενδύσεις

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΣΕΜΑΣ, «οι όποιες αλλαγές θα υπάρξουν από δω και πέρα στη χώρα μας, πρέπει να είναι δομικού χαρακτήρα, που θα αποτάσσουν τις πάγιες και αποτυχημένες πρακτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, δίνοντας έμφαση στο «νωτιαίο μυελό» της παραγωγικής διαδικασίας, που προάγεται από τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και θα δώσουν κίνηση στην ελληνική οικονομία».